Työhaastattelu on jännittävä tilanne, eikä sitä voi juurikaan harjoitella. Rekrytoija kun voi kysyä oikeastaan mitä vain tai laittaa sinut vaikka käytännössä näyttämään kuinka hyvin homma sujuu. Esimerkiksi Ikean työhaastattelussa pääsee yleensä kokoamaan Ikea-kalusteita ryhmissä. Luvassa voi siis olla aivan mitä vain yksilöhaastattelusta toiminnalliseen ryhmähaastatteluun, mutta voit silti valmistautua muutamalla kätevällä kikalla haastatteluun kun haastatteluun!

Se mitä ja miten työhaastattelussa toimit on vain yksi osa, ennakointi on myös todella tärkeää. Mieti jo ennen työhaastattelua mahdollisia perinteisiä kysymyksiä läpi, kertaa työhistoriaasi ja pukeudu siististi tilanteeseen sopivalla tavalla. Jos tiedät kuka työnantajasi olisi, voit myös perehtyä yritykseen vähän tarkemmin esimerkiksi heidän kotisivuiltaan, mutta netin keskustelupalstoja ei kannata päätyä lukemaan. Valmistaudu mahdollisesti jännittävään tilanteeseen rentoutumalla ja minimoimalla jännitystä lisäävät momentit, kuten haastattelupaikan löytämisen vaikeus tai pommiin nukkuminen.

Itse haastattelutilanteessa koita olla niin rento kun pystyt, jännittäminen on normaalia, sillä silloin tiedät tosissasi haluavasi paikkaa. Kuuntele tarkkaan haastattelijan kysymykset ja vastaa niihin selkeästi, omia hyviä ominaisuuksia esille nostaen ja kliseitä vältellen. Rekrytoija kuulee varmasti useammankin suusta, kuinka kaikki tulevat toimeen kaikkien kanssa, pystyvät työskentelemään yksin ja ryhmässä, ovat ahkeria ja oma-aloitteisia. Näiden perinteisten kliseiden lisäksi anna jotain konkreettista esimerkkiä, miksi sinä olet oikeasti oma-aloitteinen tai tulet toimeen kaikkien kanssa! Kun on aika kertoa miksi juuri sinä olet hyvä, älä ole suomalaiseen tyyliin vaatimaton vaan kerro rehellisesti hyvistä ominaisuuksistasi. Jos itsensä kehuminen tuntuu vaikealle, opettele sitä etukäteen.

Rekrytoijan laatima lista yleisimmstä kysymyksistä työhaastattelussa:

  • Kerro meille hieman itsestäsi. Kuka olet?
  • Kuvaile vahvuuksia liittyen tähän tehtävään?
  • Millainen on hyvä kollega/esimies?
  • Mitä ovat heikkoutesi?
  • Työskenteletkö mielummin yksin vai porukassa?

Jos työpaikka ei tällä kertaa tärpännyt ei kannata vaipua synkkyyteen, vaan ottaa haastattelu kokemuksen ja treenin kannalta. Mitä useammassa haastattelussa käyt, sitä erilaisempia kysymyksiä tulet kuulemaan. Kun tilanteet tulevat jollain tasolla tutuksi, vähentyy myös jännitys ja ehkä seuraavalla kerralla kaikki meneekin nappiin! Me tarjoamme myös niin henkilökohtaista opastusta sekä verkkokursseja työnhaun tueksi, tutustu tästä!