Jenkkitutkimuksen mukaan ihminen oppii 70 % työssä tarvitsemistaan taidoista epävirallisesti, ei-formaaleissa oppimisen ympäristöissä. Kysyin kavereiltani missä he ovat saaneet parhaat työelämäoppinsa. “Mokaamalla oppii”, todettiin heti. Jeps, ja ne opit mikä mokatessa oppii, ne jää mieleen. Ellei käy niin että moka “jumii kiinni” ja mokaaja alkaa karttaa samankaltaisia tilanteita. Niinkin on joillekin käynyt. Työnohjauksessa, valmennuksessa, kehityskeskusteluissa, oman minuuden kehittymisvalmennuksissa tai vaikka terapiassa niitä jumeja voi tunnistaa ja eri keinoin irtaantua. Tai pienentää niiden negatiivista voimaa, jopa kääntää jumien voiman positiiviseksi, voimavaraistavaksi. Mikä oli ensin mokan aihe, siitä tuleekin parhaimmillaan ja oikein käsiteltynä suuri vahvuus.

Osaavien senioreiden opissa ovat moneet saaneet parhaat työelämätaitonsa. Ensimmäiseltä liike-elämän esimieheltäni sain muutaman työelämäohjeen: “Jatkuvat yritykset kannattavat ja kannattavat yritykset jatkuvat”, “Jos kätesi on nyrkissä, ei siihen voi tulla mitään. Avaa kätesi, jaa ja saa”. Erinomaisen kelpo oppeja edelleenkin! Asiakaspalveluun tuttavani kertoi saaneensa loistavan neuvon joka auttoi häntä haastavissa asiakastilanteissa: “Palvele asiakasta kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan.”

Varsinaisen ammattiosaamisen rinnalla tärkeitä työelämätaitoja ovatkin yleiset “viisaustaidot”: asenne, proaktiivisuus, vuorovaikutustaidot, itsensä haastamisen halu ja kehittymisen into, kiinnostus ja innostus pitää itseään ajantasalla. Yksi tuttavani totesikin, jotta monesti on joutunut ja saanut uudentaa osaamistaan työuran aikana. Joskus muistan lukeneeni, että tässä maailmanajassa ihmisellä on työuransa aikana keskimäärin seitsemän eri ammattia. Monesko sinulla on menossa?

Oppimisen intoa, uudentamisen iloa arkeesi!

Sirpa